SURF in 2024
Zo maakten we samen impact!

Hoogtepunten van 2024


36 hogescholen

15 research+


14 universiteiten

Meer dan 100 leden, één sterke coöperatie

sinds
1971

Bij SURF geloven we dat samenwerking de sleutel is tot innovatie in onderwijs en onderzoek. Daarom werken we samen met bijna alle instellingen in Nederland aan digitale vooruitgang. Dat doen we niet alleen vanuit onze rol als coöperatie; we zijn tegelijk ook dienstverlener en innovatiewerkplaats voor én van alle 121 leden.

We zorgen voor gezamenlijke inkoop van digitale diensten, ondersteunen bij het invoeren en toepassen ervan, stimuleren innovatie door onderzoek en experimenten, en bieden een platform waar we met alle instellingen onze kennis delen. Daarbij staan publieke waarden zoals privacy, autonomie en inclusiviteit altijd centraal.

Ook in 2024 hebben we samen grote stappen gezet op het gebied van digitale transformatie om de toekomst van onderwijs en onderzoek te versterken. Kijk mee naar wat we samen hebben bereikt!


49 mbo-instellingen

7 UMC's

15.000 professionals deelden hun kennis op 286 SURF-evenementen
Zien we je in 2025?
Enkele van onze grootste evenementen:


SURF Onderwijsdagen
technologie en innovatie in het onderwijs

SURF Research Day
verbinding tussen wetenschap en technologie

SURF Security & Privacy Conferentie
informatiebeveiliging en gegevensbescherming

SURF National XR Day
XR/VR/AR binnen onderwijs en onderzoek

SURF Summit
inspiratie voor bestuurders en beslissers
8.1
waardering van bezoekers
286
SURF-evenementen
in 2024
SURF gaat Europese quantumcomputer hosten op Amsterdam Science Park
recht
natuur & landbouw
mens & maatschappij
ict & media
gezondheid
filosofie & religie
economie & management
bouw & logistiek
thema's

Publinova: innoveren met impact

Samen met hogescholen en partners brachten we praktijkgericht onderzoek in 2024 tot leven op Publinova! Publinova is hét nationale platform dat onderzoeksprojecten, publicaties en expertise van hogescholen breed toegankelijk maakt om samenwerking en kennisdeling te versterken.

Als technologiepartner spelen we een belangrijke rol in de doorontwikkeling van Publinova, met een sterke focus op open science en digitale toegankelijkheid. In 2024 verbeterden we het platform met nieuwe functionaliteiten en een groeiend aantal bijdragende onderzoekers en instellingen. Zo versterken we samen de impact van praktijkgericht onderzoek op onze samenleving.

115
partijen
32k
personen
Hogescholen omarmen Publinova, hét platform voor praktijkgericht onderzoek
3.800
projecten
27k
producten
Meer dan
Rekenen
Publiceren
Dataopslag &
-beheer
Wendbaar onderwijs
Netwerk- connectiviteit
Beveiliging
Inkoop & contractmanagement
Identiteits- & toegangsbeheer
Alle diensten overzichtelijk onderverdeeld in 8 domeinen

Van idee tot impact
Deze schematische weergave toont hoe SURF samenwerkt om ideeën te ontwikkelen en om te zetten in innovatieve oplossingen voor onderwijs en onderzoek.

exit
versie 1.0
versie 0.7
versie 0.5
versie 0.1
SURF's Lifecycle- & portfoliomanagementproces
uitfasering
productie
dienstontwikkeling
proof of concept
pilot
exploratie
In 2024:
11 nieuwe businessplannen ontwikkeld voor diensten op het gebied van netwerkconnectiviteit, identiteits- en toegangsbeheer, en dataopslag en -beheer
1 nieuwe dienst gelanceerd: ShareControl, voor regie op data en plagiaat
1 dienst uitgefaseerd
Gezamenlijke dienstontwikkeling: 50 innovatieve
ict-oplossingen voor onderwijs en onderzoek!
Cyberdreigingsbeeld 2024: lessen en actiepunten na tien jaar cyberdreigingen

De grootste uitdaging binnen cybersecurity zit niet in de techniek waarmee we onze instellingen beveiligen, maar juist in het organiseren van processen en verantwoordelijkheden binnen en buiten onze instellingen.

Maar liefst 98% van de beveiligingsproblemen heeft te maken met:

- niet-gepatchte software
- gebrek aan adequate back-ups
- afwezigheid van tweefactorauthenticatie
- overmatige en onnodige gebruikersrechten
- zwakke wachtwoorden

Cyberdreigingen in beeld
Supercomputing in 2024: Snellius en LUMI als drijvende krachten achter het Nederlandse onderzoek
LUMI, de krachtigste supercomputer van Europa
voerde in 2024 rekentijdaanvragen voor 25 onderzoeksprojecten uit
Snellius, de nationale supercomputer
voerde in 2024 rekentijdaanvragen voor 992 onderzoeksprojecten uit.

Voor de berekeningen zijn ook data processing via Grid/Spider en HPC Cloud via SURF Research Cloud ingezet.

Nederlandse onderzoekers kregen in de loop van 2024 ook toegang tot rekencapaciteit op LUMI, de krachtigste supercomputer van Europa. Een belangrijke stap voor onderzoekers die grootschalige reken- en datafaciliteiten nodig hebben voor instrumenten als telescopen, satellieten en netwerken van sensoren.

Samen met NWO faciliteren we de toegang tot LUMI en begeleidden we tot nu toe 25 rekentijdaanvragen.

Van grootschalige simulaties en het trainen van AI-modellen, tot complexe data-analyses en medische innovaties; supercomputer Snellius speelt een cruciale rol in grensverleggend onderzoek. In 2024 kreeg Snellius een upgrade. Daardoor kunnen onderzoekers nu nóg sneller grote hoeveelheden data verwerken. Als host en facilitator van dit krachtige nationale rekencentrum blijven we het wetenschappelijk onderzoek in Nederland versnellen en versterken.

Dankzij onze schaalgrootte en expertise maken we als SURF-coöperatie goede afspraken met ict- en contentleveranciers; niet alleen voor SURF-leden, maar voor het gehele Nederlandse onderwijs.

Resultaten
Gezamenlijke inkoop en contractmanagement

Contractportfolio met 80 lopende overeenkomsten. Miljoenen licenties verwerkt en een besparing van meer dan 200 miljoen euro op licentieprijzen gerealiseerd.

AVG-compliancy van Google Workspace en Microsoft 365 CoPilot beoordeeld; Zoom voerde AVG-wijzigingen door voor betere bescherming van persoonsgegevens.

25 inkooptrajecten afgerond (o.a. overeenkomsten met Adobe, Oracle en Elsevier) en een Edtech-innovatie-marktplaats gelanceerd samen met Npuls.

SURF-leden ondersteund bij het verantwoord gebruik van AI, door middel van webinars, proeftuinen en pilots.

Evenwichtig aanbod van producten en diensten ingericht, met publieke waarden en de SURF Cloud Sourcing Strategie als uitgangspunt.

Tussen macht en moraal: samenwerken voor autonomie

Social media, big tech en AI verzamelen zoveel gegevens dat grote technologiebedrijven ons soms beter lijken te kennen dan wijzelf. Dat geeft een ongemakkelijk gevoel – en terecht. Er zijn genoeg voorbeelden van hoe dit mis kan gaan. Tegelijkertijd brengt technologie ons ook veel vooruitgang, zeker ook in het wetenschappelijk onderzoek.

Toch ontbreekt er vaak een moreel kompas bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ook in de onderwijs- en onderzoeksector. Hoe kan het dat een sector die autonomie zo hoog in het vaandel heeft staan, tegelijkertijd nog steeds worstelt met de gevolgen en risico's van technologie? Waarom hebben we nog steeds te weinig regels? Hoe oefenen we invloed uit op de koers van technologie binnen onze sector? Wie stuurt wie?

Bij SURF werken we hard aan het mobiliseren van onderwijs- en onderzoekinstellingen om het anders te doen, om het stuur in eigen hand te nemen. Samen met onze leden zetten we koers naar een betere balans tussen macht en moraal.

In 2024 maakten we de podcastserie 'Tussen macht en moraal' over het belang van autonomie in een door technologie gedreven wereld.

Beluister de serie
Tussen macht en moraal

Tot ziens in 2025
Volle kracht vooruit!
Ook in 2025 zetten we onze collectieve kracht in om verder te bouwen aan een sterke digitale infrastructuur, vernieuwende dienstverlening en de bescherming van onze autonomie en publieke waarden. Doe je met ons mee?